Wednesday, February 27, 2008

Siakap Madu Tiga Rasa

'Sembilan Ringgit Sembilan, boleh kak?' Kata mamat India kt kedai belakang maybank sebelah petronas. 'Erm, boleh lah.' Balas aku sambil mencari lengkuas, limau, serai, halia, daun limau purut dan kailan untuk dimasak dengan ikan masin tenggiri yg ada kat rumah tu. 'Kak, sisik buang ke?' Tanya mamat tu lagi. 'Haah!!.. 'aku mengangguk. ( habis kalau tak buang, nk suruh aku makan ke sisik ikan tuh?)
'Bang, jom! ' Aku menyapa jejaka hensem yg tengah belek surat khabar depan kedai tu. (my legal married man) Aku dibonceng sampai ke rumah, kemudian jejaka itu harus kembali ke kantor. Ada perjuangan yang belum selesai. Siakap td tu letakkan dlm sinki.Aku mengerjakan dulu batang kailan, lalang2 serai serta bahan2 lain. Siakap itu harus ku cuci, ish mamat td tak buang habislah isi perut siakap ni.. Apa ni? Telus ke? Sumpah aku tak pernah tgk telur ikan siakap? Warna putih, panjang, berkilat, dlmnya kosong macam berisi angin. Mungkin kah belon? Atau pelampung agar ikan tetap terapung dlm air? Atau aku telah terjumpa ‘mutiara naga’ yang berbentuk aneh? Hahaha.

Ini bukan cerita resepi, tapi aku saja rasa macam nak masak sbb adik aku nk dtg mkn malam. Adapun halnya, siakap hanya mempunyai satu rasa, rasa ikan.:)

2 comments:

LaPan said...

aku secara regular makan ikan kembung. dia kembung tang mana. jangan tanya aku. tanya mak ikan kembung.
.
.
.
aku nak mai umah hang nanti. hang masak ikan ye! :p

Unknown said...

yum yum yum